Rusia acuză Marea Britanie că se implică „prea adânc” în războiul din Ucraina. „Ar trebui să evităm escaladarea”

de: Anca Lupescu
04 11. 2022

Rusia nu e deloc mulțumită de faptul că Marea Britanie se implică din ce în ce mai mult în războiul din Ucraina. Andrey Kelin, ambasadorul rus în Marea Britanie, a afirmat că „specialiști” britanici au fost implicați într-un atac cu drone asupra flotei rusești din Marea Neagră. În urma incidentului, trei nave de război ar fi fost avariate, inclusiv nava amiral HMS Makarov.

Rusia, nemulțumită de implicare Marii Britanii în război

Deborah Bronnert, ambasadorul Marii Britanii la Moscova, a fost convocată la Ministerul rus de Externe în legătură cu aceste afirmații. Diplomatul a declarat că Kremlinul își va publica dovezile „curând”.

„Știm perfect despre participarea specialiștilor britanici la antrenarea, pregătirea și executarea planurilor împotriva infrastructurii rusești și a flotei rusești din Marea Neagră. Știm că acest lucru a fost făcut”, a declarat el.

„Este periculos. Ne poate aduce la linia de aș spune fără întoarcere – întoarcerea este întotdeauna posibilă – dar ar trebui să evităm escaladarea.

Acesta este de fapt un avertisment că Marea Britanie este prea adânc implicată în acest conflict. Înseamnă că situația devine din ce în ce mai periculoasă”.

Rusia continuă să investigheze exploziile de la Nord Stream 1 și 2, spunând că forțele speciale britanice au fost implicate în antrenarea ucrainenilor în utilizarea explozibililor și a dronelor submarine.

Explozile, un sabotaj rusesc?

Pccidentul crede că exploziile au fost un sabotaj din partea rușilor, care vor să sporească presiunea asupra țărilor europene din cauza creșterii prețurilor la energie.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că acuzațiile rusești au fost o încercare de a „distrage atenția” pentru invazia ilegală a Ucrainei și pentru pierderile continue pe câmpul de luptă.

„Nu intenționăm să facem un comentariu curent cu privire la aceste acuzații; nu este niciun secret că Regatul Unit a luat un rol public în sprijinul nostru pentru Ucraina – acesta a fost de durată de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Oficialii occidentali au declarat că, în timp ce mai multe trupe sosesc pe front într-o încercare aparentă de a-și consolida pozițiile defensive, multe dintre ele sunt rezerviști mobilizați recent, care sunt adesea „slab echipați și pregătiți”.

„În Herson, este probabil ca majoritatea eșaloanelor de comandă să se fi retras acum peste râu, lăsând oameni demoralizați și fără lider să facă față asalturilor ucrainene. Cel puțin unii rezerviști sosesc în teatru fără arme”, a declarat un oficial.

Oficialii au declarat că rușii sunt, de asemenea, „în criză critică” de muniții – inclusiv de obuze de artilerie, fiind căutate provizii suplimentare chiar și din Coreea de Nord.